[pic=659_1272449235.jpg]De ene mag alles eten zonder aan te komen, terwijl bij de andere alles er blijft ‘aanplakken’. Hoe komt dat?Wie gewicht wil verliezen, moet een evenwicht vinden tussen het aantal calorieën dat je opneemt via je voeding, en de energie die je verbruikt. En toch heb je het niet helemaal zelf in de hand.Niet elk lichaam gaat op dezelfde manier om met overtollige of beperkte consumptie van eten. Hoeveel energie iemand verbruikt is sterk afhankelijk van verschillende factoren.Een tekort of een overdaad aan aminozuren, koolhydraten, lipiden (vetten) of water kan het energieverbruik van het lichaam doen toenemen of dalen. Gespierde mensen verbruiken bijvoorbeeld meer energie. Spiercellen verbruiken immers zelfs in rust meer energie dan vetcellen. Daarom gaat vermageren beter als je een dieet combineert met het opbouwen van spiermassa: je lichaam moet dan meer calorieën verbranden.Ook de omgevingstemperatuur speelt een rol. Als de omgevingstemperatuur laag of hoog is, verbruikt het lichaam meer energie om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Ook ziekte (koorts), de menopauze en stress beïnvloeden het metabolisme.Beweging speelt bij vermageren een duidelijk bewezen rol. Maar hoeveel energie je lichaam verbrandt, is afhankelijk van het type beweging, de intensiteit, de afgelegde afstand en de duur, maar ook van je leeftijd, het gewicht, en de verhouding tussen spier- en vetmassa.En tot slot speelt ook je voeding een rol. Zo verbruikt je lichaam meer energie voor het afbreken van eiwitten en koolhydraten dan voor het verwerken van vetten. Geraffineerde producten uit de voedingsindustrie vergen minder energie dan ongeraffineerde natuurlijke producten.Door: Liselotte AmpeBron: Bodytalk - 26-04-2010